Aggressiv
Beskrivelse af en vin med en rå, uharmonisk og umoden smag.
Aroma
Den del af vinens duft, der stammer fra druen, modsat bouquet, som er den duft, der opstår under vinens udvikling ved flaskelagring. Aroma er tilbøjelig til at forsvinde med alderen, så bouquet'en tager mere og mere over.
Balance
Et typisk vinsmagningsudtryk, som kan være noget vanskeligt at definere nærmere. Med en velafbalanceret vin mener man en vin, hvori de forskellige kvaliteter smagsmæssigt går op i en højere enhed. En sådan vin behøver ikke været nogen stor vin - den ideelle harmoniske balance kan findes hos vine på alle kvalitetstrin.
Ben
Et udtryk for de fede dråber, der glider ned ad glassets sider, efter at man har slynget vinen. Kaldes også "tårer", "lår" og "gardiner".
Blomsterduftende
Et udtryk for en bouquet, man kan finde hos visse vine, især hvide (f.eks. Mosel-vine og Alsace-vine).
Blød
Karakteristik af en vin uden antydning af "rå" smagselementer. Alle vine skal sådan set have en vis blødhed, men er den for udpræget, kan vinen forekomme flad.
Bouquet
Fransk, vinens duft (som forklaret under aroma). En vin kan ofte identificeres på sin bouquet, og f.eks. Riojavine, Beaujolais og Gewürztraminer har hver for sig en meget karakteristisk bouquet. Man kan derfor ofte kende en vin "på næsen". Vinens duft frigøres ved at man slynger vinen rundt i glasset.
Bundfald (depot)
Det er ikke nogen fejl, hvis der er bundfald i en vin - det er snarere en kvalitet ved gamle rødvine og portvine, et vidnesbyrd om vinens indhold af værdifulde substanser. En flaske gammel vin bør stå i ro et stykke tid, før den åbnes. Den skal derefter helst dekanteres eller i givet fald skænkes forsigtigt, så bundfaldet ikke kommer i glasset.
Delikat
En lidt udefinerbar betegnelse for en vin, der snarere er let end kraftig, mere raffineret, end den er robust, og mere elegant, end den er stor. Det gælder f.eks. de fine tyske vine med lavt alkoholindhold.
Druesmag
Selvom vin skal smage som vin og ikke som friske druer, er der druesorter, der i særlig grad videregiver deres specielle smag til vin, der laves af dem, f.eks. Muscat-druen.
Duftende
Et udtryk, man kan bruge om en vin med en særlig udtalt, behagelig aroma og bouquet.
Eddikestik
Det danske udtryk for, at en vin er begyndt at gå i eddikegæring. I Frankrig siger man, at vinen er piqué.
Eftersmag
Når man får en vin i munden og prøver at analysere, hvad man oplever, vil man undertiden komme ud for, at vinen "bliver længe i munden", altså kan smages efter at være sunket eller spyttet ud. En god eftersmag er udtryk for kvalitet: Vinen har mange indholdsstoffer.
Elegant
Et udtryk, der bruges om lette vine med karakter (dog ikke for udpræget) og finesse. Se også delikat.
Finesse
Udtryk, der tillægges en elegant og fornem vin med race. Har en vin både "krop" og "finesse", kan der være tale om en virkelig stor vin - med "krop", men uden finesse er oftest blot en vin.
Flad
At en vin er flad betyder, at den smager kedeligt. Konstanteringen kan f.eks. gøres, når man nyder en vin af gammel årgang. Ved det første møde med vinen, lever den op til de højstemte forventninger, men når den gamle vin har været i glasset nogen tid, bliver den flad; den har "udåndet". Ved champagne og andre mousserende vine betyder "flad", at de har tabt deres kulsyre.
Flintagtig
Udtryk, der bruges om vine, der på en eller anden måde smager af flint og altså er tør og hård, måske ligefrem metalliske i smagen. Det gælder blandt andet visse Loire-vine. "Flinten" er ofte svær at erkende.
Frugt
En vin siges at have frugt, når den har en umiskendelig, behagelig aroma af frisk frugt, dog ikke nødvendigvis af druer. Beaujolais, Alsace-vine og de fleste tyske vine har frugt, og det gælder også mange rosé-vine.
Fyldig
Et udpræget vinsmagerudtryk, der sammenfatter flere kvaliteter med hensyn til vinens "krop" i ét.
Gardiner
Betegnelse for de "tårer", man kan se på vinglassets sider, når man har slynget vinen. Kaldes blandt andet også "ben".
Grøn
Man kan kalde en vin "grøn", hvis den er rå, bitter, har et højt garvesyreindhold og er uden blødhed og rundhed. Denne karakteristik gælder dog ikke Portugals "grønne vin", Vinho Verde.
Hård
Udtryk brugt om en vin, der er uden blødhed og charme.
Indgang
Rødvinslogen "In rødvino veritas" står bag dette udtryk, der dækker over det allerførste indtryk, vinen giver i selve det øjeblik, den møder vore smagssanser. Udtrykket blev første gang benyttet om en Baron de Ley, Reserva 1995 fra Rioja den 1. marts år 2000 (klokken har vel været en 19.30 stykker).
Karakter
Et udtryk, der bruges, når en vin (der ikke behøver at være god) har et særpræg i form af visse umiskendelige kvaliteter.
Kraftig
En vin kaldes kraftig, når den har et højt alkoholindhold og/eller en fremtrædende aroma og karakter.
Krop
Et udtryk for vinens fylde i munden. Alkoholsrige vine fra sydlige egne som f.eks. Rhône og Portugal har ofte udpræget krop. Megen krop er dog ikke altid af det gode.
Krydret
En betegnelse, der bruges om vine med en udpræget eller speciel aroma/smag, som f.eks. Gewürztraminer.
Let
Eksperterne bruger dette udtryk om en vin med kun lidt krop, men i almindelighed er det en karakteristik, der er det modsatte af "svær" og "tung". En let vin kan udmærket have både finesse og frugt.
Muggen
Siges om en vin, der smager af mug. Den ubehagelige smag stammer i givet fald fra mug, der har siddet på druerne, og forekommer oftere ved røde vine, fordi drueskallerne ikke fjernes under gæringen.
Næse
Vinmæssigt set det samme som bouquet eller aroma. Man siger om en vin, at den har næse, når den har en tiltalende duft.
Propsmag
Det sker, at en vin har propsmag, hvilket blandet andet kan skyldes, at korken har været genstand for snylte- eller svampeangreb. Propsmagen kan være så åbenbar, at enhver kan erkende den, men ofte er det kun den mere fintmærkende, der fornemmer, at noget er galt. Den perfekte tjener lugter til proppen, før han serverer vinen, og i gamle dage smagte han også på den, før han skænkede op for gæsterne (i dag vil gæsterne sgu' have hele vinen selv...).
Race
Et udtryk, man bruger, når man synes, at en vin er ædel. Tilsvarende tyske ord er Rasse, rasig.
Robust
Bruges om en vin, der fylder godt i munden, men som måske ikke er så velplejet, som man kunne ønske.
Rund
Betegnelse for en vin, der er velafbalanceret og uden væsentlige fejl - men som derfor ikke behøver at være nogen stor eller fin vin.
Silkeagtig
Udtryk om en blød, glat og velafbalanceret vin.
Snerpende
Et udtryk for en vin, der snerper løberne sammen, oftest pga. for megen garvesyre. En udmærket rødvin kan godt være snerpende, mens den er ung, men blive blødere og mildere med tiden.
Stålagtig
Udtryk for en vin, der forekommer meget hård og sågar streng eller syrlig.
Træet/træsmag
En afsmag, vine kan få, når de har ligget for længe på fad.
Tung
Betegnelse for en vin, der nok har krop, men i øvrigt ikke megen kvalitet.
Tynd
Betegnelse for vin, der ikke smager af meget.
Tør
Udtryk for en vin uden eller med kun lidt restsukker.